Pesto

Pesto

Pesto

Doskonały dodatek do makaronów. Przygotowanie pesto jest niezwykle proste - wystarczy zmiksować czosnek, orzeszki piniowe, parmezan i oliwę z ziołami. Jest to klasyczny przepis na pesto z bazylii, lecz można dodać własne zioła z przydomowego ogródka.

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki

1 ząbek czosnku
20 g uprażonych orzeszków pinii
1 pęczek bazylii
75 g startego parmezanu
150 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Zmmiksuj wszystkie składniki w blenderze.

Techniki mistrza

Do przygotowania pesto trzeba użyć bardzo dobrych składników. Smak pesto będzie zależeć od jakości użytych produktów.

Składniki alternatywne? Bazylię można zastąpić innymi ziołami, np. miętą lub kolendrą, a nawet rukolą.

Ten przepis zawsze się udaje: jeśli omyłkowo dodasz za dużo oliwy, przez co konsystencja będzie zbyt oleista (będzie się rozdzielać), dodaj odrobinę zimnej wody lub kostkę lodu i miksuj jeszcze przez chwilę, aby zemulgować olej. Wskazówka: po przygotowaniu pesto możesz umieścić je w małych pojemniczkach lub pojemnikach na kostki lodu, dzięki czemu za każdym razem użyjesz tylko tyle, ile potrzebujesz.


noże na desce do krojenia

Inne przepisy ze szkoły Le Cordon Blue

  • Bułeczki na parze

    Idealne bułeczki na parze z chrupiącą złocistą skórką

  • Pizza