Pizza

Dzięki połączeniu ciągliwego sera, chrupiącego ciasta i słodkiego sosu pizza stała się bardzo popularnym daniem. Dodanie zmiksowanej papryki sprawia, że ten sos wyraźnie odróżnia się od typowego sosu do pizzy. Możesz dodać swoje ulubione dodatki.
Wystarcza na 2 pizze

Czas przygotowania: 2h (z wyrastaniem ciasta)

Składniki

Ciasto
8 g świeżych drożdży, 150 g letniej wody, 250 g mąki, 5 g soli, 2 g cukru, 25 g oliwy z oliwek

Sos z pomidorów i papryki
4 ząbki czosnku, 2 żółte lub czerwone papryki, 1 biała cebula, 2 pomidory (bez gniazd nasiennych), oliwa z oliwek

Przybranie
Garść rukoli, garść roszponki, sól i pieprz

Sposób przygotowania

  • Włóż drożdże do blendera. Wlej ciepłą wodę, wymieszaj składniki i pozostaw rozczyn do czasu, aż drożdże ruszą.
  • Do kielicha blendera lub dużej miski wsyp mąkę, sól i cukier, a potem dodaj oliwę z oliwek.
  • Wlej wodę do mąki i miksuj na średnich obrotach przez około 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie. Jeśli nie masz blendera, wyrabiaj ciasto na blacie roboczym delikatnie oprószonym mąką przez 10-15 minut.
  • Wsyp mąkę do miski delikatnie nasmarowanej olejem i zakryj folią samoprzylegającą. Odstaw, aż ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.
  • W tym czasie przygotuj sos. Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C/180°C z termoobiegiem. Ułóż wszystkie warzywa na dużej blasze do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i piecz przez około 30 minut.
  • Odstaw, aż lekko ostygną i przełóż do blendera. Zmiksuj na pastę o dość grubej konsystencji i odstaw.
  • Zwiększ temperaturę piekarnika do 220°C i włóż dużą blachę do pieczenia, która pomieści pizzę.
  • Ponownie wyrób ciasto i podziel na 2 części. Uformuj płaskie, okrągłe placki i posmaruj je sosem.
  • Nałóż dodatki, następnie ostrożnie przenieś po jednej pizzy do piekarnika. Piecz przez 8 minut, aż spód się zarumieni, a ser się zapiecze.

Wyjmij z piekarnika i udekoruj rukolą oraz roszponką, posyp solą i pieprzem. Gotowe do podania.

Technika mistrza

Świeżość ziół

Dodaj świeże lub suszone zioła do pizzy po jej upieczeniu, dzięki czemu nie spalą się, a ich smak będzie wyrazisty.

Dobór wina

Kiedy zastanawiasz się, jakie wino podać do pizzy z pomidorami, wybór musi paść na wino różowe. Połączenie dojrzałych czerwonych winogron i świeżości różowego wina doskonale równoważy słodko-kwaśny smak pomidorów. Większość różowych win ma odpowiednią strukturę, by poradzić sobie z chrupiącą konsystencją ciastka z parmezanem i zrównoważyć intensywny smak emulsji. Najlepszym wyborem będą wina grenache z regionu Rhône we Francji, Navarra w Hiszpanii lub kontynuując włoski klimat, wina różowe z Puglii na południu kraju. Jeśli lubisz wygodę, możesz wybrać wino zakręcane nakrętką. Dzięki temu wino zachowa dłużej świeżość, i można je będzie otworzyć w każdym miejscu.

Czytaj więcej

noże na desce do krojenia

Inne przepisy ze szkoły Le Cordon Blue

  • Bułeczki na parze

    Idealne bułeczki na parze z chrupiącą złocistą skórką

  • Pesto