Bułeczki na parze

Bułeczki na parze

Idealne bułeczki na parze z chrupiącą złocistą skórką – jak prosto z piekarni. Świetny przepis na weekendowe poranki, gdy zasługujesz na coś wyjątkowego.

Liczba porcji: 8 bułeczek
Czas przygotowania: 2 godz. (z wyrastaniem ciasta)

Składniki

Bułeczki
4 g świeżych drożdży
170 g letniej wody
250 g mąki
4 g proszku do pieczenia
4 g soli

Sposób przygotowania

  • Włóż drożdże do blendera. Wlej ciepłą wodę, wymieszaj i pozostaw zaczyn do czasu, aż drożdże zaczną pracować.
  • Przesiej mąkę do dzbanka blendera lub dużej miski, dodaj proszek do pieczenia i sól.
  • Wlej wodę do mąki i wyrabiaj ciasto na niskich obrotach przez 1 minutę, a następnie 3-4 minuty na średnich obrotach, aż będzie mieć gładką konsystencję. Jeśli nie korzystasz z blendera, wyrabiaj ciasto na blacie delikatnie oprószonym mąką przez 10-15 minut.
  • Włóż ciasto do miski lekko posmarowanej olejem i przykryj folią spożywczą. Pozostaw, aby ciasto urosło i podwoiło swoją objętość.
  • Nagrzej piekarnik do 180°C/200°C w trybie termoobiegu i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  • Ponownie wyrób ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i podziel na 40-gramowe porcje. Uformuj bułeczki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do ponownego wyrośnięcia przez 20-30 minut.
  • Piecz przez około 8 minut (na parze), aż bułeczki zarumienią się i nabiorą „nadmuchanego” kształtu.

noże na desce kuchennej

Inne przepisy ze szkoły Le Cordon Bleu

  • Pesto
  • Pizza