Korzystanie z funkcji grilla piekarnika

Jedną z najrzadziej używanych funkcji piekarnika jest funkcja grilla. Czy wiesz, że możesz ją wykorzystać w zastępstwie prawdziwego grilla?

Kto nie lubi dobrze przyrządzonych potraw z grilla?

Jest coś wyjątkowego w gotowaniu nad ogniem. Wygląd... Odgłosy... Zapach...

Czasem pogoda ma inne plany

Zima, deszcz, grad lub przenikający chłód. Nie zawsze da się grillować na świeżym powietrzu.

Nic nie szkodzi

Korzystając z funkcji grilla w piekarniku, można grillować w domu – przez cały rok.

Jak korzystać z funkcji grilla w piekarniku?

Czy zdarzyło ci się użyć górnej grzałki w piekarniku? Pomyśl o niej jak o odwróconym grillu. Ciepło zamiast od spodu dochodzi z góry. Choć nie zapewni ono dymnego posmaku, może świetnie przyrumienić potrawę. Przepisy na szybko grillowane potrawy świetnie sprawdzają w piekarniku. W większości piekarników grzałka grilla wyłącza się automatycznie po osiągnięciu ustawionej temperatury. Aby zapewnić ciągłą pracę grzałki, wystarczy pozostawić lekko uchylone drzwi urządzenia. Należy regularnie sprawdzać stopień przyrumienienia potrawy, aby uniknąć jej spalenia.

Jak grillować na płycie grzejnej?

Zamień swoją płytę w praktyczny grill. Użyj żeliwnej patelni grillowej, która dobrze utrzymuje ciepło, dzięki czemu pozostanie gorąca i pozwoli uzyskać efekt przypieczonej, prążkowanej powierzchni. Umieść patelnię na płycie i rozgrzej ja do wysokiej temperatury, a następnie zmniejsz moc grzania na średnią i pozostaw to ustawienie podczas całego procesu grillowania. Jeśli patelnia zaczynie dymić, oznacza to, że jest zbyt gorąca. Aby uzyskać najlepszy efekt, osusz produkt i lekko posmaruj go oliwą z oliwek przez położeniem na patelni. I pamiętaj – nie obracaj produktu zbyt szybko. Pozostaw go bez ruchu przez co najmniej 3-4 minuty, aby mógł się przypiec.

Powiązane artykuły

  • JAK OGRANICZYĆ MARNOTRAWSTWO ŻYWNOŚCI?
    a bowl of salad
  • JAK DŁUŻEJ ZACHOWAĆ ŚWIEŻOŚĆ WARZYW?
    szuflada na warzywa