warzywa w chłodziarce

Jak dłużej zachowywać świeżość warzyw

Sezonowe owoce i warzywa są pyszne, ale zachowanie ich świeżości może być wyzwaniem.

Jak zachować świeżość szparagów?

Nie dopuszczaj do wyschnięcia szparagów. Pozostaw gumową opaskę na wiązce i odetnij ok. 2,5 cm dolnych końców. Umieść szparagi pionowo w szklance napełnionej do wysokości 2,5-5 cm wodą i szczelnie przykryj foliową torebką. Dzięki temu zachowają jędrność nawet do 7 dni.

Jak zachować świeżość awokado?

Awokado bardzo dobrze przechowuje się w lodówce, ponieważ niska temperatura zatrzymuje proces jego dojrzewania. Zaczekaj, aż awokado dojrzeje w temperaturze pokojowej, a następnie umieść je w lodówce. Spieszysz się? Umieść awokado w papierowej torbie, aby przyspieszyć proces jego dojrzewania.

Jak zachować świeżość brokułów?

Brokuły to rośliny zimnolubne i wymagające dużo wilgoci, dlatego należy przechowywać je w szufladzie na warzywa w lodówce, ustawiając wysoki poziom wilgotności. Nie należy przechowywać ich z owocami, ponieważ wydzielają etylen, który powoduje psucie się owoców.

Jak zachować świeżość sałaty?

Sałatę również najlepiej jest przechowywać w szufladzie na warzywa lodówki przy ustawieniu wysokiej wilgotności – dotyczy to wszystkich zielonych warzyw liściastych. Jeśli szuflada nie ma funkcji regulacji wilgotności, należy umyć sałatę, zawinąć ja w ręcznik papierowy i zamknąć w szczelnym pojemniku.

Jak korzystać z funkcji regulacji wilgotności?

Nie wiesz, jak korzystać z funkcji regulacji wilgotności w szufladzie na warzywa? Jest pewna prosta zasada. Produkty, które mają tendencję do gnicia, wymagają niskiej wilgotności, a te które wysychają – wysokiej. Należy osobno przechowywać owoce, ponieważ wytwarzają etylen (rodzaj gazu), który powoduje psucie się warzyw.

Powiązane artykuły

  • JAK OGRANICZYĆ MARNOTRAWSTWO ŻYWNOŚCI?
    a bowl of salad
  • KORZYSTANIE Z FUNKCJI GRILLA W PIEKARNIKU
    piekarnik
  • PRZEPISY
    mężczyzna obierający ziemniaki