miska z zielonwymi warzywami

Jak ograniczyć marnotrawstwo żywności

Czy wiesz, że wyrzucamy 1/3 kupowanej żywności?
A gdyby tak lepiej ją wykorzystać?

Czy można uniknąć marnotrawstwa żywności?

Marnotrawstwo żywności można podzielić na trzy kategorie: do uniknięcia, nie do uniknięcia oraz możliwe do uniknięcia.

Zmniejszenie marnotrawstwa żywności

Można uniknąć 61% marnotrawstwa żywności – tej, która mogłaby zostać zjedzona, gdybyśmy lepiej nią gospodarowali.

Nie da się uniknąć 19% marnotrawstwa – rzeczy takich, jak torebki z herbatą czy kości z kurczaka.

Sposoby na zmniejszenie marnotrawstwa żywności

Szacuje się, że 20% jest możliwe do uniknięcia. Dotyczy to m.in. produktów, które widzisz tutaj: skórek z ziemniaków, łodyg brokułów i pozostałości z warzyw liściastych.

Po odpowiednim przyrządzeniu można je zjeść, ciesząc się ich smakiem. Oto jak zamienić resztki w coś smacznego:

Powiązane artykuły

  • JAK DŁUŻEJ ZACHOWAĆ ŚWIEŻOŚĆ WARZYW?
    szuflada na warzywa
  • KORZYSTANIE Z FUNKCJI GRILLA W PIEKARNIKU
    piekarnik