Jak ograniczyć marnotrawstwo żywności
Czy wiesz, że wyrzucamy 1/3 kupowanej żywności?
A gdyby tak lepiej ją wykorzystać?
Czy można uniknąć marnotrawstwa żywności?
Marnotrawstwo żywności można podzielić na trzy kategorie: do uniknięcia, nie do uniknięcia oraz możliwe do uniknięcia.
Zmniejszenie marnotrawstwa żywności
Można uniknąć 61% marnotrawstwa żywności – tej, która mogłaby zostać zjedzona, gdybyśmy lepiej nią gospodarowali.
Nie da się uniknąć 19% marnotrawstwa – rzeczy takich, jak torebki z herbatą czy kości z kurczaka.
Sposoby na zmniejszenie marnotrawstwa żywności
Szacuje się, że 20% jest możliwe do uniknięcia. Dotyczy to m.in. produktów, które widzisz tutaj: skórek z ziemniaków, łodyg brokułów i pozostałości z warzyw liściastych.
Po odpowiednim przyrządzeniu można je zjeść, ciesząc się ich smakiem. Oto jak zamienić resztki w coś smacznego: