Sajgonki gotowane a parze

Sajgonki gotowane na parze

Zdrowa przekąska idealna na przyjęcie.

Składniki

250 g piersi z kurczaka, 1/2 marchewki, 50 g pędów bambusa, 1 szalotka, 50 g makaronu ryżowego, 50 g kiełków fasoli, 1 łyżka oleju sezamowego, 1/2 łyżki przyprawy Dajong, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki Sambal Oelek, 12 arkuszy papieru ryżowego, 2 jajka 

Sposób przygotowania


Liczba porcji: 6-12

1. Posiekaj pierś z kurczaka, marchewkę, będy bambusa i szalotkę na cienkie paski. Namocz makaron ryżowy i odcedź. Odetnij nasiona i korzenie z kiełków fasoli.

2. Na patelni podgrzej olej sezamowy i szybko podsmaż mięso. Dodaj marchewkę, kiełki bambusa, kiełki fasoli i makaron ryżowy, przyprawę Dajong i szalotkę. Smaż przez minutę ciągle mieszając.

3. Zmiksuj mąkę kukurydzianą z sosem sojowym, wlej na patelnię, doprowadź do wrzenia i dobrze wymieszaj. Zdejmij patelnię z płyty i odstaw do wystygnięcia. W tym czasie namocz papier ryżowy w dużej misce i osusz. 

4. Rozłóż arkusze papieru ryżowego na blacie. Na każdy wyłóż 2 łyżki nadzienia. Zagnij brzegi i zwiń w rulon. Brzegi posmaruj rozmieszanym jajkiem, aby lepiej się skleiły. Posmaruj perforowaną blachę do gotowania na parze (wyposażenie piekarnika) olejem i ułóż na nim sajgonki.

5. Gotuj w piekarniku parowym, poziom 2, ustawienie 3, 99°C,  przez 20 minut.

Sposób podania:
Ułóż po trzy sajgonki na podgrzanych talerzach, udekoruj tajską bazylią i uprażonymi ziarnami sezamu. Obok postaw sos sojowy i słodki sos chilli. 

  • Gazpacho z krewetkami tygrysimi

    Chłodna, hiszpańska zupa to doskonałe danie.

  • Zupa cebulowa z torebki

    Nowe podejście do klasyki - zupa pełna ciepła i głębi. 

  • Małże

    Francuska klasyka, doskonałe i szybkie do przygotowania danie.