Foundant czekoladowy z zieloną herbatą

Foundant czekoladowy z zieloną herbatą

Drobno zmielona, specjalna odmiana zielonej herbaty to recepta na przygotowanie niezwykłego deseru.

Składniki

40 g masła, 80 g dobrej jakości białej czekolady, 40 g syropu z agawy, 2 jajka, 34 g mąki, 1 łyżka sproszkowanej zielonej herbaty dobrej jakości, 1 łyżka skrobii kukurydzianej

Sposób przygotowania


Liczba porcji: 3
1.
Delikatnie wysmaruj masłem wnętrze foremek i wyłóż nieprzywierającym papierem do pieczenia. Przytnij papier tak, aby pasował do spodu foremek, włóż do chłodziarki.

2. Rozpuść masło powoli w małym rondlu na płycie indukcyjnej. Upewnij się, że jest tylko delikatnie ciepłe, aby nie przegotować czekolady. Zdejmij rondel z płyty, dodaj białą czekoladę i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej masy. Wsyp sproszkowaną herbatę i dokładnie wymieszaj do uzyskania, gładkiej, zielonek masy.

3. Jajka ubij z cukrem. Dodaj masę czekoladową, ciągle mieszając. Na koniec dodaj mąkę oraz skrobię kukurydzianą i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.

4. Wlej masę do foremek - do 3/4 wysokości.  Owiń folią aluminiową i włóż do zamrażarki na conajmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc. 

5. Piecz w piekarniku parowym przez 16-18 minut, ustawienie Steam, 180°C. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 2 minuty. Następnie za pomocą ostrego noża wysuń foundanty z foremek.

Sposób podania:  wyłóż foundant na środek talerza i udekoruj świeżymi owocami. Natnij ciastko, aby płynny środek wypłynął na zewnątrz. Polej syropem z agawy. 

  • Gruszki w czerwonym winie

    Przyprawy dodają ciepła i pogłębiają smak deseru.

  • Mus limonkowy z sosem malinowym

    Idealnie zbalansowany deser, który nie tylko doskonale smakuje, ale także pięknie wygląda.