Mus limonkowy z malinami

Mus limonkowy z puree z malin

Idealnie zbalansowany deser, który nie tylko doskonale smakuje, ale także pięknie wygląda.

Składniki

1 laska wanilii, 800 ml mleka, 1 limonka, 2 jajka, 6 żółtek, 150 g cukru

400 g mrożonych malin, 100 g cukru pudru, 1 łyżka soku z limonki

Sposób przygotowania


Liczba porcji: 8

1. Wysmaruj masłem 8 foremek do sufletów i włóż do chłodziarki.

2. Przekroj laskę wanilii wzdłuż i wyjmij ziarna. Doprowadź do wrzenia mleko z wanilią i duś przez 10 minut. Następnie wyjmij laskę z mleka.

3.  Otrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok.

4. Wymieszaj jajka, żółtka, cukier, skórkę z limonki i sok w misce, powoli dolej ciepłe mleko. Rozlej do foremek. 

5. Gotuj w piekarniku parowym, poziom 2, ustawienie pary 3, przez 50 minut. Następnie włóż do chłodziarki na 2-3 godziny.

6. Delikatnie rozmroź maliny, wymieszaj z cukrem pudrem i sokiem z limonki. Przetrzyj przez sito.

Sposób podania: wyjmij mus z foremki na  talerz, delikatnie polej sosem i udekoruj oraz cząstkami cytryny.

  • Gruszki w czerwonym winie

    Przyprawy dodają ciepła i pogłębiają smak deseru.

  • Foudant czekoladowy

    Drobno zmielona zielona herbata to sekret niezwykłego deseru.