Sałatka pełna smaku Mark Schatzker

Sałatka pełna smaku 
Mark Schatzker

SKŁADNIKI


SMAŻONY KURCZAK ORGANICZNY
1 kurczak z wolnego wybiegu*, tłuszcz, sól i pieprz, mąka.

SAŁATA OGRODOWA
Dowolna sałata, która smakuje jak sałata (im bardziej głęboki kolor, tym więcej smaku, na pewno nie sałata lodowa), czerwona cebula, pomidory ogrodowe, świeże zioła (koperek, pietruszka, tymianek, kolendra, oregano, itp), sól i pieprz, dowolny olej tłoczony na zimno, sok z cytryny lub ocet winny.

Smażony kurczak z wolnego wybiegu
Pociąć kurczaka na kawałki. Oddzielić udka i podudzia. Posypać dużą ilością soli i pieprzem. Odstawić na co najmniej godzinę.

Obtoczyć kawałki mięsa w mące z dodatkiem soli i pieprzu.

W wysokiej patelni rozgrzać dużą ilość tłuszczu. Można użyć oleju roślinnego, ale lepszy jest smalec. Usmażyć kurczaka na złoty kolor, aby był chrupiący i soczysty. Zmniejszyć temperaturę smażenia, dodać 1-2 łyżki stołowe gorącej wody i dokładnie przykryć garnek. Kurczak powinien się gotować z użyciem pary przez 20 minut. To kluczowy element gotowania udek i poudzi, które w przypadku kurczaka z wolnego wybiegu są mniej delikatne. Po podniesienu pokrywy mięso powinno odchodzić od kości. Zwiększyć ogień, aby skórka kurczaka stała się chrupiąca. 

Ułóżyć mięso na talerzu i odstawić na co najmniej 10 minut. Przyprawić do smaku.

Sałata ogrodowa
Umyć i wysuszyć sałatę. Poszatkować cebulę w bardzo cienkie plasterki. Posiekać zioła.

Włożyć wszystko do miski na sałatę — podzielić plasterki cebuli na pierścienie i przekroić je na połówki. Posypać solą i pieprzem, polać wybranym olejem tłoczonym na zimno ( na ogół używam oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia) i sokiem z cytryny lub sosem vinegrette.

* Kurczaki z wolnego wybiegu różnią się od standardowych. Po pierwsze są hodowane częściowo na zewnątrz, gdzie mają dostęp do naturalnego pożywienia lub, w miesiącach zimowych, dostają resztki ze stołu lub siano, itp. Ziarno jest częścią ich diety, ale nie jej głównym składnikiem. Po drugie, kurczaki organiczne rosną trzy razy dłużej niż standardowe kurczaki. Kurczak powinien być starszy niż 12 tygodni i ważyć ok. 1,1 - 1,3 kg.  Klasycznie do smażenia powinno używać się kurczaka wolno rosnącej rasy, żywiącego się trawą, Obecnie tak hodowane kurczaki są trudnodostępne.  Użycie do tego przepisu zwykłego kurczaka z supermarketu nie ma sensu, potrawa się nie uda, mięso będzie zbyt mdłe.

Czytaj więcej

Mark Schatzker

Mark Schatzker jest autorem ksiązki „The Dorito Effect”, opowiadającej o sztucznych dodatkach smakowych i kryzysie zdrowotnym w USA. Niektórzy nazywają go „detektywem smaku”, ponieważ jego misją jest odkrycie powiązania pomiędzy smakiem i wartościami odżywczymi. Pracuje także w rozgłości radiowej Canadian Broadcasting Corporation. Mieszka w Toronto z żoną i trójką dzieci.

 

  • Sałatka Ceasar w stylu pacyficznym

    Catalina Velez

  • Sałatka Cezar z suszoną wołowiną

    Ludwig Maurer

  • Sałatka Cezar z resztek

    Culinary Misfits