Pytanie:
- Jakie naczynia są odpowiednie do płyt indukcyjnych?
- Które garnki nadają się do gotowania indukcyjnego?
Dotyczy:
- płyta indukcyjna do zabudowy
- kuchenka wolnostojąca z płytą indukcyjną
Rozwiązanie:
1. Naczynie nadaje się do gotowania na płycie indukcyjnej, jeśli:
- Można bardzo szybko zagotować niewielką ilości wody w naczyniu postawionym na polu grzejnym ustawionym na maksymalną moc.
- Magnes przywiera do dna naczynia.
Ważne: Dno naczynia powinno być możliwie jak najgrubsze i płaskie.
2. Materiał, z którego wykonane są naczynia:
- Odpowiedni: żeliwo, stal, stal emaliowana, stal nierdzewna, dno wielowarstwowe (odpowiednio oznaczone przez producenta).
- Nieodpowiedni: aluminium, miedź, mosiądz, szkło, ceramika, porcelana.
3. Wymiary naczyń:
- Indukcyjne pola grzejne dostosowują się automatycznie do wielkości dna naczyń.
- Jednak naczynie musi mieć minimalną wymaganą średnicę, odpowiednią do wielkości pola grzejnego. Należy zapoznać się z opisem zawartym w instrukcji obsługi, ponieważ minimalna i maksymalna średnica naczynia różnią się w zależności od modelu urządzenia. Instrukcję obsługi można pobrać tutaj.
4. Polecamy odpowiednie naczynia dostępne w naszym sklepie internetowym