Jakie naczynia są odpowiednie do płyt indukcyjnych?

Ostatnia aktualizacja 23.10.2019 05:36

Pytanie:

  • Jakie naczynia są odpowiednie do płyt indukcyjnych?
  • Które garnki nadają się do gotowania indukcyjnego?

Dotyczy:

  • płyta indukcyjna do zabudowy
  • kuchenka wolnostojąca z płytą indukcyjną

Rozwiązanie:

1. Naczynie nadaje się do gotowania na płycie indukcyjnej, jeśli:

  • Można bardzo szybko zagotować niewielką ilości wody w naczyniu postawionym na polu grzejnym ustawionym na maksymalną moc.
  • Magnes przywiera do dna naczynia.

Ważne: Dno naczynia powinno być możliwie jak najgrubsze i płaskie. 

2. Materiał, z którego wykonane są naczynia:

  • Odpowiedni: żeliwo, stal, stal emaliowana, stal nierdzewna, dno wielowarstwowe (odpowiednio oznaczone przez producenta).
  • Nieodpowiedni: aluminium, miedź, mosiądz, szkło, ceramika, porcelana.

3. Wymiary naczyń:

  • Indukcyjne pola grzejne dostosowują się automatycznie do wielkości dna naczyń.
  • Jednak naczynie musi mieć minimalną wymaganą średnicę, odpowiednią do wielkości pola grzejnego. Należy zapoznać się z opisem zawartym w instrukcji obsługi, ponieważ minimalna i maksymalna średnica naczynia różnią się w zależności od modelu urządzenia. Instrukcję obsługi można pobrać tutaj.

4. Polecamy odpowiednie naczynia dostępne w naszym sklepie internetowym

Czy ten artykuł był pomocny?