Wskazówki dotyczące pieczenia w piekarniku

Ostatnia aktualizacja 12.12.2019 12:06

Pytanie:

  • Jak poprawić wyniki pieczenia w piekarniku?

Dotyczy:

  • piekarnik do zabudowy
  • kuchenka wolnostojąca

Odpowiedź:

1. W celu uzyskania najlepszych rezultatów zalecamy wstępne rozgrzanie piekarnika, 

2. Korzystając z programu do pieczenia chleba, włóż chleb bez podgrzewania piekarnika.

3. Wskazówki, jak poprawić wyniki pieczenia:

  • Podczas pieczenia bułek / małego chleba drożdżowego ważne jest, aby papier do pieczenia nie wystawał poza blachę do pieczenia. Wystający poza blache papier do pieczenia powoduje nieprawidłowy przepływ gorącego powietrza i w konsekwencji nierówne pieczenie
  • Podczas pieczenia w piekarniku z termoobiegiem należy umieszczać wypieki w prostych rzędach, aby gorące powietrze mogło swobodnie przepływać między nimi. 
  • Jeśli skórka na chlebie jest zbyt twarda, może to wynikać z jednego z następujących powodów:
    • Ciasto jest zbyt twarde.
    • Temperatura piekarnika jest zbyt wysoka.
    • W piekarniku jest zbyt sucho.
  • Do większości modeli piekarników dostępna jest na zamówienie blacha do pieczenia Pro, która zapewnia lepszą cyrkulację powietrza wokół wypieków dzięki perforowanej powierzchni.

Czy ten artykuł był pomocny?

service-aeg

Zamów wizytę serwisową

W celu zgłoszenia urządzenia do naprawy, przejdź do strony Serwis.

spares-aeg

Części zamienne i akcesoria

Znajdź oryginalne części zamienne do swojego urządzenia w naszym sklepie internetowym i zamów je prosto do domu.