Wskazówki dotyczące pieczenia w piekarniku

Ostatnia aktualizacja 12.12.2019 12:06

Pytanie:

  • Jak poprawić wyniki pieczenia w piekarniku?

Dotyczy:

  • piekarnik do zabudowy
  • kuchenka wolnostojąca

Odpowiedź:

1. W celu uzyskania najlepszych rezultatów zalecamy wstępne rozgrzanie piekarnika, 

2. Korzystając z programu do pieczenia chleba, włóż chleb bez podgrzewania piekarnika.

3. Wskazówki, jak poprawić wyniki pieczenia:

  • Podczas pieczenia bułek / małego chleba drożdżowego ważne jest, aby papier do pieczenia nie wystawał poza blachę do pieczenia. Wystający poza blache papier do pieczenia powoduje nieprawidłowy przepływ gorącego powietrza i w konsekwencji nierówne pieczenie
  • Podczas pieczenia w piekarniku z termoobiegiem należy umieszczać wypieki w prostych rzędach, aby gorące powietrze mogło swobodnie przepływać między nimi. 
  • Jeśli skórka na chlebie jest zbyt twarda, może to wynikać z jednego z następujących powodów:
    • Ciasto jest zbyt twarde.
    • Temperatura piekarnika jest zbyt wysoka.
    • W piekarniku jest zbyt sucho.
  • Do większości modeli piekarników dostępna jest na zamówienie blacha do pieczenia Pro, która zapewnia lepszą cyrkulację powietrza wokół wypieków dzięki perforowanej powierzchni.

Czy ten artykuł był pomocny?

Zamów wizytę serwisową

Zamów wizytę serwisową

W celu zgłoszenia urządzenia do naprawy, przejdź do strony Serwis.

Części zamienne i akcesoria

Części zamienne i akcesoria

Znajdź oryginalne części zamienne do swojego urządzenia w naszym sklepie internetowym i zamów je prosto do domu.