Problem
- Jak można użyć piekarnika, aby wyrosło ciasto drożdżowe, jeśli urządzenie nie ma programu wyrastania?
- Instrukcja obsługi nie opisuje, jakiego ustawienia można użyć do wyrastania ciasta drożdżowego w piekarniku
Dotyczy
- piekarniki
- kuchnie wolnostojące
Rozwiązanie
1. Optymalna temperatura do wzrostu drożdży wynosi od 30°C do 40°C.
W niższych temperaturach wzrost objętości ciasta drożdżowego trwa dłużej.
2. Jeżeli urządzenie nie jest wyposażone w program wyrastania ciasta, należy postępować w następujący sposób:
- Nastawić piekarnik na 30-40°C z dowolnym rodzajem grzania.
- Pozwolić urządzeniu nagrzać się przez 5 minut, a następnie wyłączyć piekarnik.
- Następnie włożyć miskę z ciastem drożdżowym do piekarnika. Ponieważ ciasto drożdżowe potrzebuje wilgoci do wyrośnięcia, przykryj miskę np. wilgotną ściereczką.
- Zamknąć drzwi piekarnika.
- Po około 20-30 minutach ciasto powinno zwiększyć swoją objętość i można je dalej przetwarzać zgodnie z przepisem.