Problem
- Jakie są funkcje piekarnika i do czego są używane
Dotyczy
- piekarniki do zabudowy
- kuchnie wolnostojące
Rozwiązanie
- Ogrzewanie od góry i od dołu. Główny tryb dla wszystkich modeli piekarników nazywany jest również: tradycyjnym, klasycznym lub statycznym. Jednoczesna praca grzałek górnych i dolnych zapewnia równomierny rozkład ciepła i naturalną konwekcję. Ten tryb jest odpowiedni do pieczenia warzyw. nadziewanych pieczeni i pieczenia na otwartej patelni.
- Ogrzewanie od góry i od dołu + wentylator. Ogrzewanie za pomocą wentylatora nazywa się ogrzewaniem konwekcyjnym. Gdy turbina się obraca, gorące powietrze przepływa intensywnie przez piekarnik, zadana temperatura zostaje osiągnięta w krótkim czasie, a potrawa jest rumiana ze wszystkich stron. W tym trybie jedzenie przygotowuje się o 30% szybciej, co należy wziąć pod uwagę przy ustawianiu timera. Nadaje się do pieczenia całych kawałków mięsa i drobiu, bułek, ciast, puddingów i dużych ilości wypieków.
- Ogrzewanie dolne. Polecany do ciast z wilgotnym nadzieniem, do podgrzewania dań gotowych i tworzenia złotobrązowej skórki na spodzie. Ten tryb jest odpowiedni do gotowania na patelniach, które nie przewodzą dobrze ciepła (formy szklane i aluminiowe, garnki do pieczenia).
- Ogrzewanie dolne i wentylator Ciepło jest odbierane przez prądy powietrza i szybciej rozchodzi się wewnątrz piekarnika. Ten tryb służy do pieczenia ciast i szybkiego zakończenia pieczenia, gdy wymagana jest wysoka temperatura od dołu.
- Grzanie górne Służy do przyrumieniania skórki lub panierowania, do przygotowywania potraw w formach (julienne, zapiekanka, lasagne, pudding) oraz do pieczenia warzyw na ruszcie.
- Najlepsze ogrzewanie i wentylator. Nadaje się do zapiekanek, mięs, sufletów warzywnych, czubatych potraw z serem i sosami.
- Termoobieg. Dzięki okrągłemu kształtowi ciepłe prądy są rozprowadzane poziomo i szybko wypełniają cały piekarnik. Suche powietrze zapobiega mieszaniu się smaków i aromatów, dzięki czemu można gotować kilka potraw na różnych poziomach jednocześnie. Tryb uważany za delikatny, odpowiedni do rozmrażania potraw i wyrabiania ciasta drożdżowego, polecany jest do robienia ciasta francuskiego, suszenia grzybów, owoców i ziół, a także do sterylizacji domowych konserw.
- Pizza. Tryb kombinowany łączy w sobie zalety ogrzewania konwekcyjnego i dolnego. Nadaje się do robienia pizzy, strudla, pieczonych ziemniaków, ciast owocowych, serników, bułek, quiche. Ten tryb ma kilka nazw: wielofunkcyjny, intensywny, profesjonalny, szybki lub trójwymiarowy.
- Grill. Wykorzystując promieniowanie podczerwone bezpośrednio podgrzewa żywność. Grill może być używany jako tryb główny lub włączony na ostatnim etapie, gdy trzeba nadać potrawie skórkę.
- Turbo Grill. Aby zwiększyć wpływ na potrawy, można uzupełnić grillowanie ciepłem z górnej grzałki. W tym trybie wygodnie jest używać piekarnika do przygotowywania dużej liczby porcji, ponieważ tryb ten nagrzewa całą powierzchnię rusztu.