Funkcje w piekarniku - opis, zastosowanie

Ostatnia aktualizacja 14.04.2021 08:49

Problem

  • Jakie są funkcje piekarnika i do czego są używane

Dotyczy

  • piekarniki do zabudowy
  • kuchnie wolnostojące

Rozwiązanie


  1. Ogrzewanie od góry i od dołu. Główny tryb dla wszystkich modeli piekarników nazywany jest również: tradycyjnym, klasycznym lub statycznym. Jednoczesna praca grzałek górnych i dolnych zapewnia równomierny rozkład ciepła i naturalną konwekcję. Ten tryb jest odpowiedni do pieczenia warzyw. nadziewanych pieczeni i pieczenia na otwartej patelni.
  2. Ogrzewanie od góry i od dołu + wentylator. Ogrzewanie za pomocą wentylatora nazywa się ogrzewaniem konwekcyjnym. Gdy turbina się obraca, gorące powietrze przepływa intensywnie przez piekarnik, zadana temperatura zostaje osiągnięta w krótkim czasie, a potrawa jest rumiana ze wszystkich stron. W tym trybie jedzenie przygotowuje się o 30% szybciej, co należy wziąć pod uwagę przy ustawianiu timera. Nadaje się do pieczenia całych kawałków mięsa i drobiu, bułek, ciast, puddingów i dużych ilości wypieków.
  3. Ogrzewanie dolne. Polecany do ciast z wilgotnym nadzieniem, do podgrzewania dań gotowych i tworzenia złotobrązowej skórki na spodzie. Ten tryb jest odpowiedni do gotowania na patelniach, które nie przewodzą dobrze ciepła (formy szklane i aluminiowe, garnki do pieczenia).
  4. Ogrzewanie dolne i wentylator Ciepło jest odbierane przez prądy powietrza i szybciej rozchodzi się wewnątrz piekarnika. Ten tryb służy do pieczenia ciast i szybkiego zakończenia pieczenia, gdy wymagana jest wysoka temperatura od dołu.
  5. Grzanie górne Służy do przyrumieniania skórki lub panierowania, do przygotowywania potraw w formach (julienne, zapiekanka, lasagne, pudding) oraz do pieczenia warzyw na ruszcie.
  6. Najlepsze ogrzewanie i wentylator. Nadaje się do zapiekanek, mięs, sufletów warzywnych, czubatych potraw z serem i sosami.
  7. Termoobieg. Dzięki okrągłemu kształtowi ciepłe prądy są rozprowadzane poziomo i szybko wypełniają cały piekarnik. Suche powietrze zapobiega mieszaniu się smaków i aromatów, dzięki czemu można gotować kilka potraw na różnych poziomach jednocześnie. Tryb uważany za delikatny, odpowiedni do rozmrażania potraw i wyrabiania ciasta drożdżowego, polecany jest do robienia ciasta francuskiego, suszenia grzybów, owoców i ziół, a także do sterylizacji domowych konserw.
  8. Pizza. Tryb kombinowany łączy w sobie zalety ogrzewania konwekcyjnego i dolnego. Nadaje się do robienia pizzy, strudla, pieczonych ziemniaków, ciast owocowych, serników, bułek, quiche. Ten tryb ma kilka nazw: wielofunkcyjny, intensywny, profesjonalny, szybki lub trójwymiarowy.
  9. Grill. Wykorzystując promieniowanie podczerwone bezpośrednio podgrzewa żywność. Grill może być używany jako tryb główny lub włączony na ostatnim etapie, gdy trzeba nadać potrawie skórkę.
  10. Turbo Grill. Aby zwiększyć wpływ na potrawy, można uzupełnić grillowanie ciepłem z górnej grzałki. W tym trybie wygodnie jest używać piekarnika do przygotowywania dużej liczby porcji, ponieważ tryb ten nagrzewa całą powierzchnię rusztu.