Biały lub brązowy nalot w komorze piekarnika

Ostatnia aktualizacja 26.08.2021 06:56

Problem

  • Po użyciu funkcji parowych na komorze piekarnika pojawia się biały nalot.
  • Po użyciu funkcji parowych na komorze piekarnika pojawia się brązowy nalot.

Dotyczy

  • Piekarniki parowe z serii Steam Boost
  • Piekarniki parowe z serii Steam Pro

Rozwiązanie

  • Każdorazowo po użyciu piekarnika przecieraj komorę piekarnika miękką, wilgotną szmatką.
  • Regularnie przeprowadzaj czyszczenie urządzenia zgodnie z instrukcją obsługi.
    Do czyszczenia komory piekarnika polecamy stosowanie sprayu Electrolux Oven and Micro Care. Rozpuszcza on zanieczyszczenia z komory, dzięki czemu ich usunięcie jest szybkie i proste. Środek ten zakupisz tutaj.

Przyczyna

Miękka woda powoduje korozję nie tylko metalu, ale także plastiku i szkła. W przypadku gdy twarda woda jest nadmiernie zmiękczana,  po zakończeniu pracy z wykorzystaniem pary może pojawiać się biały nalot na komorze piekarnika. W trakcie użytkowania piekarnika na ściankach osadzają się resztki żywności, które po rozpuszczeniu się w wodzie mogą pozostawiać brązowy nalot.


Zdjęcie obrazujące biały nalot: 



Zdjęcie obrazujące brązowy nalot.