Problem
- Po użyciu funkcji parowych na komorze piekarnika pojawia się biały nalot
- Po użyciu funkcji parowych na komorze piekarnika pojawia się brązowy nalot
Dotyczy
- Piekarniki parowe z serii Steam Boost
- Piekarniki parowe z serii Steam Pro
Rozwiązanie
- Każdorazowo po użyciu piekarnika przecieraj komorę piekarnika miękką, wilgotną szmatką.
- Regularnie przeprowadzaj czyszczenie urządzenia zgodnie z instrukcją obsługi.
Do czyszczenia komory piekarnika polecamy stosowanie sprayu Electrolux Oven and Micro Care. Rozpuszcza on zanieczyszczenia z komory, dzięki czemu ich usunięcie jest szybkie i proste. Środek ten zakupisz tutaj.
Przyczyna
Miękka woda powoduje korozję nie tylko metalu, ale także plastiku i szkła. W przypadku gdy twarda woda jest nadmiernie zmiękczana, po zakończeniu pracy z wykorzystaniem pary może pojawiać się biały nalot na komorze piekarnika. W trakcie użytkowania piekarnika na ściankach osadzają się resztki żywności, które po rozpuszczeniu się w wodzie mogą pozostawiać brązowy nalot.
Zdjęcie obrazujące biały nalot:
Zdjęcie obrazujące brązowy nalot.