Filtry węglowe w okapie – czyszczenie, zapewnienie długiej żywotności

Ostatnia aktualizacja 06.11.2019 12:38

Pytanie:

  • Jak czyścić filtr węglowy w okapie kuchennym?
  • Jak długo można używać filtrów węglowych?
  • Jak zregenerować filtr węglowy o długiej żywotności?

Dotyczy:

  • Okap kuchenny

Odpowiedź:

1. Standardowe filtry węglowe należy wymieniać co ok. 4 miesiące lub częściej, jeśli okap jest intensywnie używany. 

  • Nasycenie filtra węglowego następuje po dłuższym lub krótszym okresie użytkowania, w zależności od rodzaju gotowania i regularności czyszczenia filtra tłuszczowego. W każdym przypadku konieczna jest wymiana wkładu co najmniej raz na cztery miesiące.
  • Standardowy filtr węglowy nie może być myty ani regenerowany.
  • Nowe filtry, produkty do pielęgnacji i akcesoria można zamówić w naszym sklepie internetowym.

2. Filtry węglowe o długiej żywotności można czyścić i regenerować, gdy nie wchłaniają już pary pochodzącej z gotowania 

  • W normalnych warunkach filtry należy myć co 3-4 miesiące lub częściej przy intensywnym użytkowaniu.
  • W przypadku intensywnego użytkowania okapu kuchennego należy myć filtry węglowe o długiej żywotności maksymalnie 5 razy. W innych przypadkach filtry można myć do 8 razy, zanim konieczna będzie ich wymiana.
  • Gdy filtry nie wchłaniają już zapachu z przygotowania potraw, należy je wymienić. 

3. Regeneracja filtrów węglowych o długiej żywotności:

  • Umieścić filtr w zmywarce i wybrać cykl intensywnego zmywania w temperaturze maks. 70°C, nie dodając żadnego detergentu. Filtr można również umyć pod ciepłą wodą z kranu, nie używając gąbki.
  • Po ocieknięciu z filtra wody umieścić go w piekarniku. Ustawić piekarnik na temperaturę 70°C i pozostawić filtr na dwie godziny.

Czy ten artykuł był pomocny?

service-aeg

Zamów wizytę serwisową

W celu zgłoszenia urządzenia do naprawy, przejdź do strony Serwis.

spares-aeg

Części zamienne i akcesoria

Znajdź oryginalne części zamienne do swojego urządzenia w naszym sklepie internetowym i zamów je prosto do domu.