Jak ograniczyć marnowanie żywności

Ostatnia aktualizacja 22.05.2020 09:22



Czy wiesz, że wyrzucamy 1/3 kupowanego jedzenia?

Co jeśli mógłbyś zamienić odpady w smak?



Czy można marnować żywność?

Nasze odpady można podzielić na trzy kategorie: możliwe do uniknięcia, nieuniknione i niemożliwe do uniknięcia.


Ograniczenie marnotrawienia żywności

61% odpadów można uniknąć - żywności, którą można by zjeść, gdyby lepiej zagospodarowano,

19% jest nieuniknione - rzeczy takie jak torebki herbaty lub kości kurczaka.


Przepisy ograniczające marnotrawienie żywności

20% jest klasyfikowane jako możliwe do uniknięcia. Obejmuje to skórki ziemniaczane, łodygi brokułów i ścinki liściaste itp.

Można je jeść i cieszyć się, jeśli są odpowiednio przygotowane.

Chipsy Ziemniaczane

Pesto z liści buraka

Sałatka z łodygi brokuła

Czy ten artykuł był pomocny?