Nowy wymiar smaku

WSPANIAŁY SMAK RODZI SIĘ Z DBAŁOŚCI O DETALE

To drobne detale odróżniają zwykły posiłek od takiego, który zapada w pamięć. Dlatego tak ważna jest doskonałość na każdym etapie – od pozyskiwania produktów do podania potrawy. Twoje umiejętności w połączeniu z naszymi urządzeniami pozwolą Ci zamienić najtwardsze kawałki mięsa w delikatny gulasz i sprawić, by ciasto czekoladowe rozpływało się w ustach.

Krok 1: Źródło

Znając i starannie dobierając źródło pochodzenia produktów spożywczych, możesz odkryć najsmaczniejsze, najzdrowsze i najbardziej przyjazne środowisku sposoby na odkrycie nowego wymiaru smaku. Warto wyjść poza kuchnię i zacząć od samego źródła: poczynając od ziemi i warunków klimatycznych, które umożliwiają wegetację owoców i warzyw, a kończąc na metodach hodowli zwierząt, które dostarczają nam mięsa i produktów nabiałowych.

Dwie połówki awokado

Jakość jest ważniejsza niż ilość

Doskonały smak rodzi się znacznie wcześniej niż zaczyna się gotowanie. Wybierając składniki, stawiaj na jakość zamiast na ilość, aby przyrządzać smaczniejsze i zdrowsze potrawy. Na przykład pomidory, które rosły na polu, zawierają dwukrotnie więcej witaminy C niż te wyhodowane w szklarni. Charakteryzują się także znacznie wyższą zawartością przeciwutleniaczy odpowiedzialnych za smak i aromat. Dlatego jeśli zależy Ci, aby Twoje potrawy smakowały lepiej, wybieraj składniki wysokiej jakości.

Sałata w szklanej kostce dla zilustrowania aspektu źródła w ramach koncepcji nowego wymiaru smaku.

Odkryj prawdziwy smak

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu nasza żywność smakowała zupełnie inaczej. Przyczyną jest głównie rozpowszechnienie sztucznych dodatków smakowych. Źródło – pierwszy odcinek w serii Tasteology – mówi więcej o tym aspekcie. Zapytaliśmy o opinię Marka Schatzkera, cenionego autora zajmującego się tym tematem. Jego spostrzeżenia pomogą Ci nauczyć się doceniać prawdziwy smak jedzenia – co ma szczególne znaczenie przy pozyskiwaniu składników.

Pęczek świeżych rzodkiewek
Aplikacja MyAEG

Wydobądź jak najwięcej z doskonałych składników dzięki inspirującym pomysłom i sprawdzonym przepisom.

Aplikacja MyAEG w urządzeniu iPad

Jedz lokalne produkty. Jedz produkty sezonowe.

Wysokiej jakości produkty są wytwarzane sezonowo i lokalnie, zgodnie z rytmem natury. Gdy „świeże” pomidory trafiają na półki supermarketu mają już do 9 dni. Owoce i warzywa nadal dojrzewają po zbiorze. Dlatego wybór lokalnych produktów pozwala spożywać żywność, która zawiera do 55% więcej składników odżywczych.

Pobierz na urządzenie z systemem iOSPobierz na urządzenie z systemem Android

Szef kuchni specjalizujący się w przyrządzaniu mięsa, Ludwig Maurer, i krowa rasy wagyu
Najlepszy smak mięsa

Ludwig Maurer, szef kuchni specjalizujący się w przyrządzaniu mięsa, jest również hodowcą krów rasy wagyu

NASZE POŻYWIENIE JEST TYM, CZYM SAMO SIĘ ŻYWI

Mówi się, że jesteśmy tym, co jemy, i dotyczy to również naszego pożywienia. Na przykład na wysokiej jakości glebie wyrastają owoce, które są bardziej trwałe i zawierają więcej składników odżywczych niż te wyrosłe na zdegradowanej ziemi. Sposób hodowli zwierząt dostarczających nam mięsa i produktów nabiałowych także ma wpływ na smak. To, czy krowa odżywia się trawą czy paszą zbożową, wpływa na smak wołowiny na Twoim talerzu. Te dwa kawałki mięsa będą także różnić się marmurkową strukturą oraz zawartością witamin, minerałów i kwasów.


KROK 2: PRZECHOWYWANIE

Odpowiednie przechowywanie produktów w chłodziarce wpływa na poprawę smaku potraw, jeszcze zanim zostaną ugotowane. Owoce smakują wtedy jak świeżo zebrane, mięso jest zawsze delikatne, a pozostałości potraw są równie smaczne jak świeżo przygotowany posiłek. Umiejętne przechowywanie żywności może sprawić, że każdy ze składników będzie smakował w najlepszy możliwy sposób. O nowy lepszy smak można więc zadbać zarówno przed, jak i po przyrządzeniu potrawy.

Świeża, dorodna sałata

Sposób na dłuższe zachowanie świeżości produktów

Świeże owoce i warzywa zawierają dużo wody, a ścianki ich komórek utrzymują wewnątrz wilgoć i substancje smakowe. W zbyt wysokiej temperaturze ścianki te pękają, co powoduje utratę smaku i niekorzystną zmianę konsystencji. Niektóre produkty pozostają dłużej świeższe w niższej temperaturze niż inne. Zielone warzywa liściaste i korzeniowe zachowują optymalną świeżość w temperaturze 0°C, natomiast inne produkty należy przechowywać w temperaturze od 2°C do 5°C.

Blok lodu z zamrożonymi wewnątrz składnikami jako ilustracja aspektu przechowywania w ramach koncepcji nowego wymiaru smaku

Etyka smaku

Dowiedz się, jak marnować mniej żywności i w pomysłowy sposób wykorzystać resztki do przyrządzania smacznych potraw. „Przechowywanie” – drugi odcinek serii Tasteology – porusza niedoceniany etap przechowywania. A przecież lepsze przechowywanie oznacza lepszy smak jedzenia. Nasi eksperci pomogą Ci odkryć najlepsze sposoby pozwalające dłużej zachować świeżość produktów.

Ilustracja przedstawiająca, jak oddzielne przechowywanie produktów pozwala dłużej zachować ich świeżość

LEPSZE PRZECHOWYWANIE – MNIEJ ODPADÓW

Właściwe przechowywanie żywności pozwala także ograniczyć ilość niepotrzebnych odpadów. Odpowiednie przechowywanie pozwoliłoby zmniejszyć o 61% ilość marnującej się żywności. Prostym sposobem na ograniczenie ilości odpadów jest odpowiedni wybór miejsca przechowywania produktów. Na półkach chłodziarki zwykle występuje zróżnicowana temperatura. Dlatego przechowywanie poszczególnych produktów w odpowiednim miejscu może istotnie pomóc zmniejszyć ilość wyrzucanej żywności.

Przechowywanie z wykorzystaniem technologii ProFresh

Chroń smak produktów spożywczych i dłużej zachowaj ich świeżość

Chłodziarko-zamrażarka ProFresh

Zachowaj naturalny aromat

Nasze urządzenia z linii ProFresh Plus oferują największą swobodę aranżacji wnętrza chłodziarko-zamrażarki na rynku, aby pomóc Ci jak najdłużej zachować świeżość produktów. Technologia ProFresh nie tylko chroni smak żywności, ale także pozwala zachować jej naturalny aromat. Dzięki temu produkty zawsze pachną i smakują w najlepszy możliwy sposób.

Nieprawidłowe przechowywanie produktów może powodować utratę znacznej części smaku

Ludwig Maurer

Hodowca krów rasy wagyu i szef kuchni

Dwie mrożone ryby

Zachowaj świeżość produktów, zamrażając je

Niektóre produkty najlepiej zachowują świeżość, gdy zostaną zamrożone – ale tylko jeśli zostaną zamrożone prawidłowo. Powolne zamrażanie powoduje powstawanie dużych kryształów lodu, które mogą niekorzystnie wpływać na smak i konsystencję produktów. Nasza technologia TwinTech® umożliwia szybkie zamrażanie, zapewniając intensywny przepływ suchego, zimnego powietrza, które zapobiega uszkadzaniu struktury produktów. Dzięki temu dłużej zachowują one świeżość i lepiej smakują.

Czy wiesz, że…?

Świeży szparag, który zachował naturalny kolor dzięki właściwemu przechowywaniu w lodówce

W ponad 75% gospodarstw domowych w chłodziarce nie jest ustawiona właściwa temperatura. To powoduje, że produkty tracą swój smak i konsystencję jeszcze przed rozpoczęciem gotowania.

W większości urządzeń to samo powietrze krąży między komorami chłodziarki i zamrażarki, co sprzyja utrzymywaniu się niekorzystnej temperatury i wilgotności w każdej z komór.


Krok 3: Obróbka termiczna

Zrozumienie, dlaczego obróbka termiczna wpływa na smak i konsystencję potraw, pozwoli Ci wykorzystać pełen potencjał każdego składnika. Gotowanie wydobywa smak z potraw poprzez rozbicie dużych molekuł na mniejsze, co powoduje uwolnienie zamkniętego w nich smaku. Dowiedz się, w jaki sposób różne metody obróbki cieplnej – od ogrzewania indukcyjnego, poprzez pieczenie parowe, po gotowanie metodą sous vide – pozwalają uwolnić wspaniały smak, nadając mu nowy wymiar w każdym daniu.

Efektownie przyrządzone danie z mięsa i warzyw

ZROZUMIEĆ DZIAŁANIE CIEPŁA

Aby uzyskać prawdziwie nowy wymiar smaku, warto zrozumieć działanie ciepła na poziomie molekularnym. Doskonałe steki mają wspaniały smak dzięki reakcji chemicznej aminokwasów i cukrów w temperaturze 130°C. Jednak w wyższej temperaturze rozpoczyna się rozpad molekuł, co powoduje pogorszenie smaku i konsystencji mięsa. Najlepiej przyrządzone warzywa wymagają takiej ilości ciepła, która pozwoli uwolnić z komórek substancje smakowe, jednocześnie nie powodując ich wyparowania.

Płomień w szklanej kostce dla zilustrowania aspektu obróbki termicznej w ramach koncepcji nowego wymiaru smaku.

Wyższa szkoła gotowania

Odpowiednia obróbka termiczna ma kluczowe znaczenie dla lepszego smaku potraw, ale w jaki sposób odnosi się to do stosowanych przez Ciebie metod gotowania? Ekspert projektu Tasteology, Catalina Vélez, bada historyczny rodowód wykorzystania pary i gotowania w niskiej temperaturze. Wyjaśnia również, jak istotną rolę odgrywa para w zachowaniu smaku i składników odżywczych w potrawach gotowanych w domu.

Potrawa gotowana w naczyniu wok na płycie indukcyjnej AEG

Zamknij smak wewnątrz potraw, używając płyty indukcyjnej

Płyty indukcyjne zapewniają precyzyjną kontrolę i rozprowadzenie ciepła, które wpływa na smak potraw. Podczas smażenia steków zawarte w nich włókna proteinowe kurczą się, uwalniając wilgoć, składniki odżywcze i substancje smakowe. Zmniejszenie temperatury pozwala włóknom „odprężyć się”, powodując zamknięcie w nich smacznych soków. Aby uzyskać najlepszy efekt, obracaj mięso co 15 sekund, nie co kilka minut. Ciepło wewnątrz steku ma większe znaczenie dla procesu smażenia niż ciepło zewnętrzne.

Usmażony stek na drewnianej desce
MaxiSense® Plus

Idealne rozwiązanie, gdy znaczenie ma każda sekunda i każdy stopień temperatury.

Płyta indukcyjna MaxiSense Plus z płytą grillową plancha

Pełna swoboda gotowania

Rozwiń swoją kreatywność dzięki elastyczności i precyzji płyty grzejnej MaxiSense® Plus. Wykorzystuje ona technologię indukcyjną, aby ogrzewać naczynia szybciej niż płyta gazowa lub elektryczna. Ponadto precyzyjna regulacja mocy pozwoli Ci błyskawicznie przejść od intensywnego do powolnego gotowania.

Najlepszym nośnikiem ciepła jest para

Gotowanie na parze stało się popularne, ponieważ jej delikatne działanie chroni molekuły zawarte w produktach spożywczych. Nie są one poddawane działaniu zbyt wysokiej temperatury, dzięki czemu zachowują swój smak. Wysoka wilgotność zapobiega także parowaniu wilgoci, co pozwala zachować zewnętrzną chrupkość bez jednoczesnego przegotowania lub niedogotowania wnętrza. Ponadto para sprawia, że ciasto wyrasta szybciej i bardziej równomiernie. Natomiast lepiej przebiegający proces karmelizacji na powierzchni ciasta powala za każdym razem cieszyć się apetycznie chrupiącą, grubą skórką.

Gotowanie na parze pozwala zachować składniki w najlepszej i najczystszej formie...

Catalina Vélez

Szefowa kuchni znana z programów telewizyjnych

Wybór składników zapakowanych próżniowo

Wyjątkowa metoda SousVide

Prawdopodobnie najlepszą techniką kulinarną, która wykorzystuje ciepło, jest gotowane metodą SousVide. Stosuje się w niej zamknięte próżniowo plastikowe woreczki i kąpiel wodną, aby zachować w potrawach wilgoć, aromat, składniki odżywcze i smak poszczególnych składników. Możliwość regulacji temperatury z dokładnością co do stopnia zapewnia pełną kontrolę nad procesem gotowania potrawy i niemal doskonałą powtarzalność.

Porównanie pokazujące na przykładzie mięsa z kaczej piersi, jaką różnicę powoduje gotowanie metodą sous vide
ProCombi® Plus

Wystarczy zamknąć składniki w woreczku próżniowym, umieścić je w piekarniku i cieszyć się efektami.

Łatwy sposób na gotowanie SousVide

Metoda SousVide wykorzystuje technikę pakowania próżniowego, aby zintensyfikować smak składników i zatrzymać w nich wilgoć. Temperatura jest utrzymywana z dokładnością do pół stopnia, aby zapewnić powtarzalną precyzję gotowania. Z piekarnikiem ProCombi® Plus gotowanie metodą SousVide jest łatwiejsze niż kiedykolwiek dotąd. W ten sposób można zagwarantować wspaniały smak każdego dania.

Czy wiesz, że…?

Szparag i cytryna

Molekuły wody przewodzą ciepło znacznie szybciej niż powietrze, dzięki czemu para o temperaturze 100°C oddaje taką samą ilość ciepła co powietrze o temperaturze 600°C.

Gotowanie warzyw w wodzie pozbawia je 70% witaminy C, podczas gdy gotowanie na parze – tylko 40%.


KROK 4: DOZNANIE

Smak potraw może przemawiać do wszystkich zmysłów. Dlatego nawet po zakończeniu gotowania warto wiedzieć, w jaki sposób wrażenia wizualne, słuchowe i dotykowe wpływają na odczuwanie smaku i mogą pomóc nadać mu nowy wymiar.

Wspaniały soczysty stek upieczony idealnie z dodatkiem pary

Uczta dla oczu

Potrawy smakują lepiej, gdy mają idealny kolor. Dlatego tak smakuje nam idealnie różowy stek i chleb ze złoto-brązową skórką. Delikatne ciepło pary chroni potrawy, dzięki czemu nie tracą one żywego koloru. Sposób podania potrawy może mieć również wpływ na odbiór jej smaku. Używaj białych okrągłych talerzy, aby podkreślić słodki smak, lub wielokątnych czarnych, by lepiej wydobyć słone nuty. Aby Twoje potrawy wyglądały bardziej apetycznie, zawsze układaj je także na środku talerza.

Wybór sztućców, talerzy i produktów w szklanym pojemniku dla zilustrowania aspektu doznania w ramach koncepcji nowego wymiaru smaku.
Gotowanie na parze pozwala zachować kolory

Badania przeprowadzone przez psychologów eksperymentalnych dowodzą, że owoce i warzywa o żywszych kolorach postrzegamy jako świeższe i smaczniejsze

Uczta dla zmysłów

Jedzenie angażuje wiele zmysłów. Aby pomóc Ci w przyrządzaniu zachwycających potraw, ekspert projektu Tasteology, Charles Spence, bada działanie zmysłu wzroku. W jaki sposób kolor i kształt wpływają na smak potraw. I dlaczego zdjęcia na Instagramie oddziałują na nasze kubki smakowe.

Stylowa kuchnia

Uczta dla uszu

Dźwiękowe tło i muzyka w kuchni mogą mieć duży wpływ na odczuwanie smaku posiłków. Wysokie tony sprzyjają bardziej wyrazistemu odczuwaniu smaku słodkiego i kwaśnego, natomiast niskie dźwięki ożywiają nuty goryczy i umami. Słuchanie muzyki o głośności odpowiadającej głośności rozmowy może także zwiększyć przyjemność towarzyszącą jedzeniu. Cicho pracujący okap kuchenny pozwala w pełni odczuć efekt oddziaływania dźwięków na kubki smakowe.

Ilustracja przedstawiająca związek między otoczeniem dźwiękowym a odczuwaniem smaku posiłku
Wypełnij ciszę

Działający niemal bezgłośnie okap pozwoli Ci bez przeszkód odtwarzać w kuchni ulubioną muzykę, która podniesie jakość każdego posiłku.

Gęsty pudding czekoladowy upieczony z dodatkiem pary dla uzyskania idealnej konsystencji

Uczta dla zmysłu dotyku

Odczucia towarzyszące gryzieniu potraw – np. soczystego steku o delikatnej konsystencji lub wilgotnego czekoladowego ciasta – mają także istotny wpływ na odczuwanie ich smaku. Wykorzystanie delikatnego ciepła pary lub gotowanie metodą sous vide to najlepszy sposób na uzyskanie idealnej konsystencji potraw. Różnicę może sprawić nawet odczucie towarzyszące trzymaniu sztućców w dłoni. Cięższe sztućce dają wrażenie wyższej jakości posiłku. Natomiast kształt i ciężar kieliszka mają wpływ na odczuwanie smaku napoju.

Im bardziej nasycony jest kolor, tym bardziej intensywny może być smak.

Prof. Charles Spence

Uniwersytet Oksfordzki

Czy wiesz, że…?

Kieliszek do wina z krystalicznie czystego szkła zawieszony w kostce

Dowiedziono, że białe wino smakuje najlepiej podane w otoczeniu, gdzie dominuje kolor niebieski lub czerwony.

Kształt kieliszków może mieć także wpływ na to, w jaki sposób będziemy odbierać jakość potraw i napojów.

Uzyskanie doskonałego smaku wymaga pasji, zaangażowania i zrozumienia każdego z etapów procesu gotowania. Tego, jak pozyskać najlepsze składniki, jak najlepiej je przechowywać, jak poddawać obróbce cieplnej dla uzyskania najlepszego smaku i wreszcie jak najlepiej zaprezentować je na talerzu.

Gdy już wiesz, jak zadbać o te wszystkie szczegóły, możesz cieszyć się doskonałymi efektami.