Odkryj

Piekarniki parowe

Dlaczego piekarnik parowy?

Piekarnik parowy oferuje takie same funkcje jak tradycyjny piekarnik, ale pomoże Ci się wznieść na wyższy poziom sztuki kulinarnej. Tradycyjny piekarnik piecze potrawy poprzez obieg gorącego powietrza. Piekarnik parowy wzbogaca ten proces o dodatek pary. Obecność wilgoci wpływa na poprawę smaku, konsystencji i koloru potraw, jednocześnie zapewniając ich doskonałą chrupkość. Dzięki temu każda z nich staje się dziełem sztuki kulinarnej. Ale nie musisz wierzyć nam na słowo...

Opanuj różne metody

Gotowanie w niskiej temperaturze może być sekretną bronią, która pozwoli Ci przyrządzać apetyczne dania. Ceniona szefowa kuchni i ekspertka kampanii Tasteology – Catalina Vélez – wyjaśnia, że podczas gotowania w niskiej temperaturze składniki są poddawane powolnemu działaniu pary i ciepła. Pozwala to zachować w nich atrakcyjny smak, potrzebną wilgoć i cenne składniki odżywcze. Dzięki temu można delektować się potrawami, które rozpływają się w ustach.

Dlaczego gotować metodą SousVide?

Nasze piekarniki z funkcją SousVide pozwalają uzyskać efekty kulinarne, które są niemożliwe w zwykłym piekarniku. Zamknięty próżniowo woreczek spowalnia proces utleniania, co sprzyja zachowaniu smaku. Poziom temperatury jest utrzymywany z dokładnością do pół stopnia. Ta precyzja zapewnia wspaniały smak potraw i powtarzalność efektów gotowania. SousVide to zaawansowana technika kulinarna, ale technologia AEG sprawia, że jest łatwa w użyciu.

Dodaj parę do pieczenia łososia

Zaoszczędź łososiowi gotowania. Przyrządź go na parze. Delikatny proces obróbki termicznej w piekarniku parowym SteamBoost® sprawia, że mięso ryby pozostaje niezwykle delikatne i nie jest wysuszone. Efekt jest widoczny natychmiast. Para pomaga zachować naturalny kolor potraw. Łosoś w tak żywym pomarańczowym kolorze smakuje równie doskonale, jak wygląda.

Chcesz ugotować coś nowego?

Pobierz stąd aplikację My AEG, pełną doskonałych przepisów i pomysłów kulinarnych, aby poszerzyć swoją listę ulubionych potraw.

Więcej zalet piekarników parowych

Kolorowa mieszanka pieczonej czerwonej papryki, cukinii i bakłażana z ziołami

Para uszlachetnia każde danie

Niezależnie od tego, jaką zechcesz przyrządzić potrawę, znajdziesz program parowy, który wzniesie ją na wyższy poziom smaku. Mała ilość pary pomoże Ci uzyskać rozpływające się w ustach pieczenie i wypieki. Przy średniej ilości pary każda odgrzewana potrawa będzie smakować, jak przed chwilą przyrządzona. 100% pary to sposób na szybsze przyrządzanie smaczniejszych i zdrowszych ryb, warzyw, ryżu i kuskusu.

Czysta komora piekarnika parowego AEG

Łatwość pieczenia i czyszczenia

Nasze piekarniki ułatwiają pieczenie z wykorzystaniem pary. A po zakończeniu pieczenia można łatwo je wyczyścić. Programy czyszczenia parowego znacznie ułatwiają usuwanie wszelkich zabrudzeń. Natomiast czyszczenie pirolityczne powoduje wypalenie wszystkich zanieczyszczeń na drobny popiół, który można bez wysiłku usunąć z piekarnika. Dzięki temu można skupić się na przyrządzaniu wspaniałych potraw bez obaw o późniejsze czyszczenie urządzenia.

Blacha do pieczenia MaxiKlasse z powłoką zapobiegającą przywieraniu

Piecz jak profesjonalista

Pieczenie idealnie kruchych ciast i rustykalnych bochenków chleba jest łatwe, jeśli ma się do dyspozycji najlepsze wyposażenie piekarnika parowego. Blacha do pieczenia MaxiKlasse z perforowanym dnem zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła. Ponadto duża, nieprzywierająca powierzchnia jest idealna do wypieków o dowolnej wielkości. Dzięki niej będziesz cieszyć się smakiem złocistych, chrupiących bagietek jak z najlepszej piekarni.