Electrolux szanuje Państwa prywatność. W tym celu pragniemy poinformować Użytkowników naszej strony Internetowej o obowiązującej w Electrolux polityce w zakresie ochrony Państwa danych osobowych, w tym wykorzystywania plików „Cookies”.

Więcej informacji znajdziesz w naszym Poradniku plików cookies.

Jak pozyskiwać składniki

Sałata rosnąca w szklanym pojemniku dla zilustrowania aspektu źródła w ramach koncepcji nowego wymiaru smaku.

Nowy wymiar smaku

Krok 1: Źródło

Znając i starannie dobierając źródło pochodzenia produktów spożywczych, możesz odkryć najsmaczniejsze, najzdrowsze i najbardziej przyjazne środowisku sposoby na odkrycie nowego wymiaru smaku. Warto wyjść poza kuchnię i zacząć od samego źródła: gleby i warunków atmosferycznych, które sprzyjają wzrostowi warzyw i owoców, a skończyć na metodach hodowli zwierząt, które dostarczają nam mięsa i produktów nabiałowych. 

Zbliżenie na świeży liść sałaty.

Jakość jest ważniejsza niż ilość

Doskonały smak rodzi się znacznie wcześniej niż zaczyna się gotowanie. Wybierając składniki, stawiaj na jakość zamiast na ilość, aby przyrządzać smaczniejsze i zdrowsze potrawy. Na przykład pomidory, które rosły na polu, zawierają dwukrotnie więcej witaminy C niż te wyhodowane w szklarni. Charakteryzują się także znacznie wyższą zawartością przeciwutleniaczy odpowiedzialnych za smak i aromat. Dlatego jeśli zależy Ci, aby Twoje potrawy smakowały lepiej, wybieraj składniki wysokiej jakości.


Supermarkety wcale nie są takie super

Wysokiej jakości produkty są wytwarzane sezonowo i lokalnie, zgodnie z rytmem natury. Gdy „świeże” pomidory trafiają na półki supermarketu mają już do 9 dni. Owoce i warzywa nadal dojrzewają po zbiorze. Dlatego wybór lokalnych produktów rolnych pozwala spożywać żywność, która zawiera do 55% składników odżywczych więcej. Aplikacja MyAEG to idealne narzędzie, które pozwoli Ci wydobyć jak najwięcej z doskonałych składników. Znajdziesz w niej wiele inspirujących pomysłów i przepisów na pyszne potrawy.

Pobierz na urządzenie z systemem Android Pobierz na urządzenie z systemem iOS
Zbliżenie na świeże pomidory.

Zbliżenie na pokrojone kawałki tuńczyka, kurczaka, wołowiny i bekonu na półmisku.

Nasze pożywienie jest tym, czym samo się żywi

Mówi się, że jesteśmy tym, co jemy, i dotyczy to również naszego pożywienia. Na przykład na wysokiej jakości glebie wyrastają owoce, które zawierają więcej składników odżywczych i pozostają świeże dłużej niż te wyhodowane na zdegradowanej ziemi. Dieta i sposób hodowli zwierząt dostarczających nam mięsa i produktów nabiałowych także ma wpływ na smak. To, czy krowa odżywia się trawą, czy paszą zbożową, wpływa na smak wołowiny na Twoim talerzu. Te dwa kawałki mięsa będą także różnić się marmurkową strukturą oraz zawartością witamin, minerałów i kwasów. 


Teraz, kiedy już wiesz, jak ważny jest wybór najlepszych składników, zadbaj o to, aby pozostały one w jak najlepszym stanie. Jeśli będziesz wiedzieć, jak odpowiednio je przechowywać, nie tylko dłużej zachowają one swoją świeżość, lecz także będą smaczniejsze. 

 

 

Przejdź do następnego rozdziału


ODKRYJ WIĘCEJ URZĄDZEŃ AEG

Inspiracja na wyciągnięcie palca

Aplikacja MyAEG dostarczy Ci inspiracji, pozwalając znaleźć najlepsze przepisy oparte na świeżych produktach i składnikach.

Pobierz na urządzenie z systemem iOS

Pobierz na urządzenie z systemem Android

Zobacz, jaką różnicę robi para

Aby wydobyć nowy wymiar smaku, para pomaga zachować w składnikach ich naturalny aromat i konsystencję, podając je równomiernemu działaniu delikatnego ciepła. 

Odkryj zalety pary

Chroń smak swojego jedzenia

Wygoda, pojemność i wydajne działanie. Zapewnij dłuższą świeżość produktów spożywczych dzięki najnowszej technologii TwinTech.  

Odkryj technologię ProFresh

 
 
Zamknij
 

Określ, gdzie chcesz to udostępnić

Zamknij