Electrolux szanuje Państwa prywatność. W tym celu pragniemy poinformować Użytkowników naszej strony Internetowej o obowiązującej w Electrolux polityce w zakresie ochrony Państwa danych osobowych, w tym wykorzystywania plików „Cookies”.

Więcej informacji znajdziesz w naszym Poradniku plików cookies.

Jaki wpływ ma ciepło na smak i konsystencję potraw

Płomień w szklanym pojemniku dla zilustrowania aspektu ciepła w ramach koncepcji nowego wymiaru smaku.

Nowy wymiar smaku

Krok 3: Ciepło

Zrozumienie, dlaczego obróbka termiczna wpływa na smak i konsystencję potraw, pozwoli Ci wykorzystać pełen potencjał każdego składnika. Gotowanie wydobywa smak z potraw poprzez rozbicie dużych molekuł na mniejsze, co powoduje uwolnienie zamkniętego w nich smaku. Dowiedz się, w jaki sposób różne metody obróbki cieplnej — od ogrzewania indukcyjnego, poprzez pieczenie parowe, po gotowanie metodą SousVide — pozwalają uwolnić wspaniały smak, nadając mu nowy wymiar w każdym daniu. 

Zbliżenie na dwa steki smażące się na patelni

Zrozumienie działania ciepła

Aby uzyskać prawdziwie nowy wymiar smaku, warto zrozumieć działanie ciepła na poziomie molekularnym. Doskonałe steki mają wspaniały smak dzięki reakcji chemicznej aminokwasów i cukrów w temperaturze 130°C. Jednak w wyższej temperaturze rozpoczyna się rozpad molekuł, co powoduje pogorszenie smaku i konsystencji mięsa. Najlepiej przyrządzone warzywa wymagają takiej ilości ciepła, która pozwoli uwolnić z komórek substancje smakowe, jednocześnie nie powodując ich wyparowania. 


Najlepszym nośnikiem ciepła jest para

Gotowanie na parze stało się popularne, ponieważ jej delikatne działanie chroni molekuły zawarte w produktach spożywczych. Nie są one poddawane działaniu zbyt wysokiej temperatury, dzięki czemu zachowują swój smak. Wysoka wilgotność zapobiega także parowaniu wilgoci, co pozwala zachować zewnętrzną chrupkość bez jednoczesnego przegotowania lub niedogotowania wnętrza. Ponadto para sprawia, że ciasto wyrasta szybciej i bardziej równomiernie. Lepiej przebiegający proces karmelizacji na powierzchni ciasta powala natomiast za każdym razem cieszyć się apetycznie chrupiącą, grubą skórką. 

Odkryj zalety pary
Lekko wysmażony, parujący stek.

Zbliżenie na naczynie wok na płycie indukcyjnej AEG

Zamknij smak wewnątrz potraw, używając płyty indukcyjnej

Płyty indukcyjne zapewniają precyzyjną kontrolę i rozprowadzanie ciepła, które wpływa na smak potraw. Podczas smażenia steków zawarte w nich włókna proteinowe kurczą się, uwalniając wilgoć, składniki odżywcze i substancje smakowe. Zmniejszenie temperatury pozwala włóknom „odprężyć się”, powodując zamknięcie w nich smacznych soków. Dla uzyskania najlepszego efektu należy obracać mięso co 15 sekund — nie co kilka minut. Ciepło wewnątrz steku ma większe znaczenie dla procesu smażenia niż ciepło zewnętrzne.

Odkryj technologię indukcyjną

Wyjątkowa metoda SousVide

Prawdopodobnie najlepszą techniką kulinarną, która wykorzystuje ciepło, jest metoda gotowania SousVide. Stosuje się w niej zamknięte próżniowo plastikowe woreczki i kąpiel wodną, aby zachować w potrawach wilgoć, aromat, składniki odżywcze i smak poszczególnych składników. Możliwość regulacji temperatury z dokładnością co do stopnia zapewnia pełną kontrolę nad procesem gotowania potrawy i niemal doskonałą powtarzalność

Czerwone chili w woreczku próżniowym SousVide firmy AEG.

Logo piekarnika parowego AEG

Czy wiesz, że…?

  • Molekuły wody przewodzą ciepło znacznie szybciej niż powietrze, dzięki czemu para o temperaturze 100°C oddaje taką samą ilość ciepła co powietrze o temperaturze 600°C.
  • Gotowanie warzyw w wodzie pozbawia je 70% witaminy C, podczas gdy gotowanie na parze — tylko 40%.

Nauka zajmująca się zagadnieniem smaku wykracza poza obszar kubków smakowych. Rozumiejąc, jak działa ciepło, możesz zacząć odkrywać detale i subtelności, które pozwolą Ci zamienić każdy posiłek w doznanie dla wielu zmysłów — zarówno w kuchni, jak i poza nią.

 

 

Przejdź do następnego rozdziału


ODKRYJ WIĘCEJ URZĄDZEŃ AEG

Zobacz, jaką różnicę robi para

Aby wydobyć nowy wymiar smaku, para pomaga zachować w składnikach ich naturalny aromat i konsystencję, podając je równomiernemu działaniu delikatnego ciepła. 

Odkryj zalety pary

Gotuj szybko i z poczuciem swobody

Gdy znaczenie mają każdy stopień temperatury i sekunda, precyzja działania płyty indukcyjnej istotnie wpływa na jakość potraw.

Odkryj technologię indukcyjną

Sztuka wypieków

Nie bez powodu mówi się o „sztuce wypieków”. Ale pieczenie ma w sobie także aspekt nauki — nauki o działaniu pary. Nasze piekarniki parowe uwalniają zawsze odpowiednią ilość pary, aby zapewniać doskonałe wypieki. 







Odkryj piekarniki parowe

 
 
Zamknij
 

Określ, gdzie chcesz to udostępnić

Zamknij