Electrolux szanuje Państwa prywatność. W tym celu pragniemy poinformować Użytkowników naszej strony Internetowej o obowiązującej w Electrolux polityce w zakresie ochrony Państwa danych osobowych, w tym wykorzystywania plików „Cookies”.

Więcej informacji znajdziesz w naszym Poradniku plików cookies.

Jak prezentować potrawy, aby poprawić ich smak

Wybór sztućców, talerzy i produktów w szklanym pojemniku dla zilustrowania aspektu doznania w ramach koncepcji nowego wymiaru smaku.

Nowy wymiar smaku

Krok 4: Doznanie

Smak potraw może przemawiać do wszystkich zmysłów. Dlatego nawet po zakończeniu gotowania warto wiedzieć, w jaki sposób wrażenia wizualne, słuchowe i dotykowe wpływają na odczuwanie smaku i mogą pomóc nadać mu nowy wymiar. 

Wybór potraw z precyzyjnie ułożonym każdym składnikiem.

Uczta dla oczu

Potrawy smakują lepiej, gdy mają idealny kolor. Dlatego tak smakuje nam idealnie różowy stek i chleb ze złoto-brązową skórką. Delikatne ciepło pary chroni powierzchnię potraw, dzięki czemu nie tracą one żywego koloru. Sposób podania potrawy może mieć również wpływ na odbiór jej smaku. Używaj białych okrągłych talerzy, aby podkreślić słodki smak, lub wielokątnych czarnych, aby lepiej wydobyć słone nuty. Aby Twoje potrawy wyglądały bardziej apetycznie, zawsze układaj je także na środku talerza. 

Odkryj zalety pary

Uczta dla uszu

Tło muzyczne i dźwięki w kuchni mogą mieć duży wpływ na odczuwanie smaku posiłków. Wysokie tony sprzyjają bardziej wyrazistemu odczuwaniu smaku słodkiego i kwaśnego, natomiast niskie dźwięki ożywiają nuty goryczy i umami. Słuchanie muzyki o głośności odpowiadającej głośności rozmowy może także zwiększyć przyjemność towarzyszącą jedzeniu. Odpowiedni okap kuchenny będzie działał praktycznie bezgłośnie. Zapewni Ci to swobodę odtwarzania w kuchni ulubionej muzyki, która podniesie jakość każdego posiłku.

Odkryj okapy kuchenne
Szklane naczynie ozdobione nutami

Łyżka zagłębiająca się w suflet czekoladowy.

Uczta dla zmysłu dotyku

Odczucia towarzyszące gryzieniu potraw — np. soczystego steku o delikatnej konsystencji lub wilgotnego czekoladowego ciasta — mają także istotny wpływ na odczuwanie ich smaku. Wykorzystanie delikatnego ciepła pary lub gotowanie metodą SousVide to najlepszy sposób na uzyskanie idealnej konsystencji potraw. Różnicę może sprawić nawet odczucie towarzyszące trzymaniu sztućców w dłoni. Cięższe sztućce dają wrażenie wyższej jakości posiłku. Natomiast kształt i ciężar kieliszka mają wpływ na odczuwanie smaku napoju. 


Czy wiesz, że…?

  • Dowiedziono, że białe wino smakuje najlepiej podane w otoczeniu, gdzie dominuje kolor niebieski lub czerwony.
  • Kształt kieliszków może mieć także wpływ na to, w jaki sposób będziemy odbierać jakość potraw i napojów.
Unoszący się kieliszek do wina

Uzyskanie doskonałego smaku wymaga pasji, zaangażowania i zrozumienia każdego z etapów procesu gotowania. Tego, jak pozyskać najlepsze składniki, jak najlepiej je przechowywać, jak poddawać obróbce cieplnej dla uzyskania najlepszego smaku i wreszcie jak najlepiej zaprezentować je na talerzu.

Gdy już wiesz, jak zadbać o te wszystkie szczegóły, możesz cieszyć się doskonałymi efektami.


ODKRYJ WIĘCEJ URZĄDZEŃ AEG

Doskonała pielęgnacja szkła

Zadbaj o idealną czystość swoich delikatnych szklanych naczyń. Z myślą o ich bezpieczeństwie nasze zmywarki są wyposażone w specjalnie zaprojektowane uchwyty.

Odkryj zalety technologii ProClean

Lepsza atmosfera w kuchni

Bardzo ważne dla odczuwania przyjemności z gotowania i spożywania posiłków jest świeże powietrze. Nasze ciche i wydajne okapy kuchenne są w stanie poprawić atmosferę w każdej kuchni. 

Odkryj okapy kuchenne

Zobacz, jaką różnicę robi para

Aby wydobyć nowy wymiar smaku, para pomaga zachować w składnikach ich naturalny aromat i konsystencję, podając je równomiernemu działaniu delikatnego ciepła. 

Odkryj zalety pary

 
 
Zamknij
 

Określ, gdzie chcesz to udostępnić

Zamknij